Meer energie, een mooiere huid, afvallen, een betere nachtrust en lekkerder in je vel. Je krijgt het voor elkaar met een detox. Maar wat is detoxen? Hoe werkt het? Petra Schonbrodt, eigenaar van Undici Skincare Institute, huidspecialist en vitaliteitscoach, heeft zelf heel wat ervaring met detoxen. Deze detox queen vertelt je er graag alles over. Here we go.
Detoxen hoe werkt het?
De zoekopdracht ´detox´ krijgt op Google maar liefst 162 miljoen resultaten. Detoxen is duidelijk iets wat de gemoederen bezighoudt. Natuurlijk valt daar een heleboel onder: van sapkuren tot detoxpillen tot darmspoelingen. Wat is detoxen precies? Detoxification volgens Wiki is ’the process of removing harmful chemicals´.Oftewel: het verwijderen van schadelijke chemische stoffen. In dit geval dus uit je lichaam.
Is detoxen goed voor je?
Zoals bij alles in het leven zijn er twee kanten: als het gaat om detoxen heb je voor- en tegenstanders. Er zijn critici die zeggen dat je lichaam zelf prima in staat is om gifstoffen op te ruimen en dat detoxen dus niet nodig is. Maar er zijn ook wetenschappers die het nut van detoxen juist onderstrepen.
DETOXIFICATION
Toxische stoffen
Dat chemische stoffen zich ophopen in ons lichaam is een feit. We worden voortdurend blootgesteld aan toxische stoffen: van een verbrand karbonaadje van de bbq tot pesticiden in landbouwproducten tot kwik in weefsels de vis op je bord. Beruchte chemische stoffen zijn PCB´s (gebruikt in plastics), PAK´s (ontstaan bij verbranding van voedsel, bijvoorbeeld dat bbq-karbonaadje) en zware metalen als lood en kwik. Opslag van deze stoffen gebeurt bijvoorbeeld in de botten, in organen als de nieren en de lever, maar vooral in vetweefsel.
Waar zorgt detoxen voor?
24/7 reiniging
Gelukkig is het lichaam zelf heel goed in staat om gifstoffen te verwijderen. Daarbij spelen de lever en de nieren een belangrijke rol. Maar ook de longen, het hart- en vaatstelsel en het darmstelsel doen hun reinigingswerk. Samen zorgen ze ervoor dat gifstoffen zo efficiënt mogelijk het lichaam verlaten via onder meer uitademing en urine. Je lichaam is dus eigenlijk 24/7 bezig met reinigen.
Dagelijkse schoonmaak
Vooral onze spijsvertering produceert reststoffen. Dat betekent: tijdens het spijsverteringsproces komen afvalstoffen vrij die je lichaam moeten verlaten. Wateroplosbare afvalstoffen verlaten na bewerking in de lever via je nieren het lichaam. Vetoplosbare afvalstoffen verbinden zich aan gal en vinden via je darmen hun weg naar buiten.
Weg met die afvalstoffen
De lever ruimt niet alleen de afvalstoffen van je lichaam op, maar ook afvalstoffen van buitenaf als pesticiden, medicijnen en luchtvervuiling. Ook je longen doen hun deel: ze ademen koolzuurgas uit en voorzien je cellen van verse zuurstof.
Dagelijkse schoonmaak
Vooral onze spijsvertering produceert reststoffen. Tijdens het spijsverteringsproces komen de nodige afvalstoffen vrij die je lichaam moeten verlaten. Wateroplosbare afvalstoffen verlaten na bewerking in de lever via je nieren het lichaam. Vetoplosbare afvalstoffen verbinden zich aan gal en vinden via je darmen hun weg naar buiten. De lever ruimt niet alleen de afvalstoffen van je lichaam op, maar ook afvalstoffen van buitenaf als pesticiden, medicijnen en luchtvervuiling. Ook je longen doen hun deel: ze ademen koolzuurgas uit en voorzien je cellen van verse zuurstof.
Shotje energie
Bij gezonde mensen doen al die organen samen hun werk heel goed. Toch kunnen ze af en toe best een steuntje in de rug gebruiken. Wanneer je (tijdelijk) de inname van ´belastend´ voedsel stopt of beperkt, dan worden je organen veel minder belast. Je hersenen, lever, huid en andere organen krijgen hierdoor een shotje extra energie.
Detoxen = achterstallig onderhoud
Door af en toe een detox te doen verminder je de belasting op de ontgiftingsorganen; je darmen, lever en nieren. Door minder ’troep’ van buitenaf tot je te nemen, geef je je lichaam de kans achterstallig onderhoud te doen. Dat betekent: je lijf ruimt afvalstoffen die zijn achtergebleven in de vetcellen of het bindweefsel op. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat je organen en lichaamsprocessen goed blijven functioneren.
Waarom een detox zo goed is om te doen:
Ons lichaam is zelf in staat om cellen te vernieuwen. Dit proces wordt autofagie (auto=zelf, phagein=eten) genoemd: een mechanisme waarbij je lichaam van binnenuit opruimt. Het lichaam verspilt namelijk nooit middelen: onderdelen van cellen die beschadigd of defect zijn worden structureel hergebruikt. Een intern recyclingsysteem.
Zelfreinigend
Met dat gerecyclede materiaal worden vervolgens noodzakelijke voedingsstoffen voor de celstofwisseling geproduceerd. Kortom: je lichaam vernieuwt en reinigt zichzelf. Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat detoxen dit proces van autofagie kan aanzetten.
Intermittent fasting
Elke dag even vasten
Je kent waarschijnlijk wel het fenomeen intermittent fasting (IF); tijdelijke onthouding van voedsel. De bekendste methode is de 16/8-methode. Hier mag je 16 uur van een dag niet eten en eet je dus alleen in de resterende 8 uur. Autofagie, het slimme recyclingsysteem van je lichaam, en intermittent fasting staan met elkaar in verband, omdat het lichaam in een vastenperiode zijn eigen energiereserves aanspreekt. Vasten stimuleert dus het proces van autofagie. Ook het drinken van koffie (door de polyfenolen), lichaamsbeweging (vooral duurtraining) en calorietekort (door meer energie te verbruiken dan je binnenkrijgt) zouden dit proces stimuleren, zo blijkt uit onderzoek.
Voordelen van eetpauzes
Er is veel te zeggen voor die 16/8-regel: 16 uur rust, 8 uur eten. Het inlassen van je eetpauzes is namelijk heel gezond voor je lichaam, omdat hierdoor koolhydraatverbranding overgaat naar vetverbranding en het je organen reinigt en herstelt. IF zorgt voor verlaging van insuline, verhoging van vetverbrandingshormonen en afname van ontstekingsmarkers. Het bevordert ook de groei van nieuwe zenuwcellen en kan bescherming bieden tegen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Heel wat voordelen dus als je je lichaam went aan eetvrije periodes.
Supplementen
Met dagelijks gebruik van supplementen voorzie je je lichaam elke dag van voldoende vitamines en voedingsstoffen. Dat is altijd belangrijk, of je nu detoxt, aan intermittent fasting doet of een uitgebalanceerd eetpatroon nastreeft. Of als je het lastig vindt om elke dag genoeg groente en fruit te eten. In een detoxperiode versterken supplementen nog eens het effect van het detoxen. Ze helpen je met reinigen door onder meer je darmwerking en vetverbranding te verbeteren en je immuunsysteem een boost te geven. Dat zorgt voor optimale ontgifting.
Hoe detox je je lichaam?
Er zijn natuurlijk heel verschillende manieren om te detoxen, variërend van Spartaanse vastenkuren in sobere kloosters tot het simpelweg downtunen met alcohol, suiker en (slecht) vet. Eigenlijk ben je, als je een periode lang bepaalde voedingsmiddelen laat staan die belastend zijn, al aan het detoxen. En die milde manier van detoxen is bijvoorbeeld mijn 14 Day Detox Program. Hiermee detox je op een milde manier, met de juiste voeding, aangevuld met voedingssupplementen van hoge kwaliteit. In twee weken tijd voer je afvalstoffen af, krijgt je lichaam een megagezonde reset en verlies je uiteraard vet.
Waar zorgt detoxen allemaal voor?
Als huidspecialist en vitaliteitscoach met de nodige detox-ervaring, kan ik je verzekeren dat je je na een detox als herboren voelt. Dat zie je in de eerste plaats aan je huid. 80% van een gezonde, stralende huid begint van binnenuit. Alles wat je lichaam binnenkrijgt heeft z´n uitwerking naar buiten toe. Een mooie huid is dus zeker niet alleen het resultaat van de juiste verzorging en behandelingen, de juiste voeding heeft een groot effect. Ook bij huidproblemen als eczeem, rosacea of acne merk je het positieve effect van detoxen. Je huid gaat shinen van binnenuit en resultaten van beautybehandelingen worden nóg beter.
Positieve effecten
Maar de opmerkelijkste effecten merk je vaak vanbinnen. Zo neemt je energie toe, kun je je beter concentreren en knapt je stemming na een paar dagen op. Als je een tijd gevast hebt, ga je daarna vaak bewuster met eten om. Je ervaart hoe lekker een gezond(ere) lifestyle is. Last but not least: Tijdens het vasten schakelt het lichaam over op vetverbranding en daardoor val je af. Je verliest kilo´s en centimeters. Diverse wetenschappelijk onderzoeken geven aan dat vasten ook een positief effect heeft op de insulinegevoeligheid, het immuunsysteem en het cholesterol- en het tryglyceridengehalte in het bloed.
Wanneer detoxen en wanneer niet?
Een detox starten (of: gezonder gaan eten) kan natuurlijk op elk moment. Dat hoeft niet op 1 januari of voor je zomervakantie. Als je iets wilt veranderen dan doe je dat nú. En detoxen kun je dus op verschillende manieren aanpakken. Door belastende voedingsmiddelen een tijd te laten staan, door af en toe kortdurend te vasten (intermittent fasting) of door een (milde) detoxkuur te doen, zoals ons 14 Day Detox Program.
Wanneer beter niet?
Kies vooral wat bij je past en luister altijd goed naar je lichaam. Detox niet als je ziek bent, zwanger bent of borstvoeding geeft. Of bij psychische problemen of als je veel stress hebt. Overleg altijd met je arts als je twijfelt.
Petra Schonbrodt (Schinnen, 1986) is eigenaar van Undici Skincare en vitaliteitscoach met een bachelor in Voeding en Diëtetiek.
Ze heeft veel persoonlijke ervaring met detoxen en probeerde alles op dat vlak, van milde yoga-detoxes tot wekenlange retraites met de strengste sapkuren en klysma´s in afgelegen kloosters. Een echte detox queen dus, al propageert ze vooral een ´gewone´ gezonde lifestyle, met bewuste keuzes in voeding, huidverzorging en beautybehandelingen.
Als overtuigde health foodie en ervaren huidspecialist kwam haar 14 Day Detox Guide als vanzelf tot stand. ´Ik heb simpelweg m’n passie en expertise gebundeld.´