Nothing looks better in your fifties,
than sunscreen in your twenties

Yes, een blog over suncare. Nee, niet de zoveelste die je vertelt welke ingrediënten je moet vermijden en welk merk je absoluut moet gebruiken. Wél een blog vol gezond verstand als het gaat om zongedrag. Want helaas, hier hebben wij inwoners van Nederland nog maar weinig kaas van gegeten.

Suncare – iedereen weet het beter

Als je het web opgaat en zoekt naar suncare advies, maak dan je borst maar nat. De een weet nog beter welke ingrediënten hormoonverstorend of kankerverwekkend zijn dan de ander. Om vervolgens hun eigen product te promoten of – nog erger – betaald te krijgen om een product te promoten waar ze überhaupt geen verstand van hebben.

Heel eerlijk: ik ben geen chemicus en ga je dus ook niet wijsmaken dat ik allllllleesssssss tot in detail weet over chemische samenstellingen van (zonne)producten. Sterker nog: als ik chemicus was dan zou ik waarschijnlijk lijnrecht tegenover collega’s staan met mijn bevindingen.

Kortsluiting

Wat mij als moeder steeds weer opnieuw opvalt: we zijn enorm alert als het gaat om de huidjes van onze kinderen. We smeren wat af bij onze kids. Doen ze beschermende kleding aan, fancy hoedjes op en alleen factor 50 is goed genoeg. Want de zon is zó slecht voor die tere huidjes en onze kleintjes mogen écht niet verbranden. Maar op de vraag: smeer jij jezelf ook regelmatig in? krijg ik meestal een blik van kortsluiting. Uhhh, eigenlijk niet, is dan vaak het antwoord.

Goed voorbeeld doet volgen. Niet om mezelf of mijn man Chris op de borst te kloppen, maar onze kids komen zelf met de zonnespray aanlopen. Omdat wij ze vertellen dat je zuinig moet zijn op je lichaam en dat dat soms een beetje hulp nodig heeft qua bescherming. Dat vinden ze de normaalste zaak van de wereld. Ze smeren ons zelfs in (oh zo schattig, behalve als ze goedbedoeld in je ogen spuiten).

Show some skin respect

Maar waarom beschermen we onszelf amper tegen de zon? Waarom denken we ´och, dat valt wel mee´ of ´het is niet per se nodig´? Terwijl insmeren maar een paar minuten tijd kost? Geef je huid wat credits en toon respect. Zonder je huid zou je niet eens in leven zijn. We zijn kritisch op mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, omdat die hun gezondheid in gevaar brengen. Well… you´re doing exactly the same, so stop it.

Bescherming aan de buitenkant

We weten ondertussen onwijs goed dat uren bakken in de sun niet bepaald goed voor je is. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk? Veel mensen redeneren nog steeds als volgt: ja, meestal verbrand ik een keer in de zomer, maar daarna word ik niet meer rood en wordt mijn huid lekker bruin. Of: Ik verbrand nooit, blijkbaar heb ik een dikke huid die wel wat kan hebben.

Intense straling

Op het moment dat we richting mei gaan wordt de UV-straling steeds intenser, we krijgen steeds meer zonuren, de temperatuur loopt langzaam op. Vaak denken we alleen aan zonnebrand wanneer we op vakantie gaan of als we (in eigen land) aan het zwembad of op het strand liggen. UV-straling is natuurlijk niet alleen maar slecht voor de huid. Onder invloed van UV-straling maakt onze huid vitamine D aan, wat een enorm gunstig effect heeft op de:

  • botstofwisseling (positieve invloed op botdichtheid)

  • spierfunctie (samen met magnesium zorgt vitamine D voor minder botbreuken)

  • immuunsysteem (verhoogt de weerstand)

  • werking van de alvleesklier (hoe minder aanmaak vitamine D, hoe hoger de kans op diabetes type 2)

  • hersenfunctie (serotoninetekort wordt in verband gebracht met verschillende vormen van depressie)

  • celdifferentiatie (preventief effect bij kanker)

Beschermen versus sun blocken

We moeten de zon dus zeker niet helemaal vermijden of onszelf compleet sunblocken met chemische sunblockers. Onbeschermd de natuur in het voorjaar of de zomer is niet altijd alleen maar slecht of kankerverwekkend. Een rondje maken door het bos in de vroege ochtend of tegen de avond, wanneer de felle zon niet aanwezig is, kan in mijn beleving echt geen kwaad. Ga je toch langer de zon? Dan is het wel handig om een goede suncare mee te nemen, zodat je niet onbedoeld meer schade aanricht dan goed doet.

Belangrijk om te weten is dat tijdens het gebruik van goede zonneproducten het proces van aanmaak van vitamine D gewoon doorgaat. Om die reden kies ik er zelf voor om mijn huid altijd te beschermen. Dat zijn twee vliegen in een klap: aanmaak van vitamine D én bescherming tegen DNA-schade.

Wat je moet weten over UV A en B straling

Zelf onthou ik het altijd zo: UV A staat voor Aging UV B staat voor Browning. Bij UV B krijg je uiteindelijk (wel te laat) een waarschuwing dat je aan het verbranden bent. Bij UV A krijg je dit seintje niet. Bovendien dringt dit type straling veel dieper de huid binnen. Ook wanneer je denkt dat de zon niet zo fel is, bijvoorbeeld omdat deze verstopt is achter een wolkendek, dringt UV A-straling gewoon door.

Hierdoor kan definitieve celschade (oftewel: DNA-schade) ontstaan waardoor je bijvoorbeeld hyperpigmentatie krijgt, veel sneller rimpels ontwikkelt of zelfs te maken krijgt met huidkanker. Dat laatste komt vaak pas twintig jaar na de feitelijke UV-schade tot uiting. Vandaar ook deze ijzersterke quote: nothing looks better in your fifties than your sunscreen in your twenties. Zelf gebruik ik daarom altijd een breedspectrum zonneproduct dat zowel UV A als UV B-bescherming biedt. Ook wil ik graag dat het is verrijkt met antioxidanten en vitamines.

Wanneer moet ik nu welke factor smeren?

Realiseer je dat een factor niets zegt. De factor zegt in feite dat je het getal van de factor x 10 minuten beschermd bent. Dus factor 15 (lager is echt te verwaarlozen) betekent 150 minuten. Factor 50 zou je dus 500 minuten beschermen oftewel dik 8 uur. En hier slaan veel fabrikanten de plank volgens mij volledig mis. Er is namelijk geen enkel product dat je met één keer smeren de hele dag beschermt (behalve dan de chemische troep die je huid letterlijk dichtsmeert met chemische filters).

Once is not enough

Mijn advies is dan ook: smeer jezelf en de fam gewoon netjes om de twee uur in. En wacht natuurlijk even voordat je het water ingaat. Als klanten de eerste keer bij ons komen, vertellen ze vaak trots: ik smeer elke dag met factor 50 voordat ik naar buiten ga. Mijn vraag is dan: Hoe vaak herhaal je dit? Meestal is het antwoord iets in de trant van: gewoon, één keer want die factor 50-creme is zo vettig en ik heb make-up op. Vaker smeren gaat dus niet. Helaas: je huid – een van de uitscheidingsorganen van je lichaam  – is 24/7 actief. Die factor 50 blijft dus niet de hele dag z’n werk doen.

Spray de hele dag

Tip: smeer in de ochtend je factor 50, ga gedurende de dag lekker naar buiten de zonnestralen opzoeken en spray dan nogmaals, bijvoorbeeld met de Coola Setting Spray. Ideaal voor je gezicht, decolleté en handen. Dit product legt geen vettig laagje op je gezicht, blijft mooi zitten en laat je huid lekker doorademen: I love it. Hiermee bescherm je niet alleen je huid, je voedt haar ook nog eens met hyaluronzuur en antioxidanten.

Sun Undici Skincare

Van binnenuit smeren? dat helpt ook.

We weten inmiddels dat antioxidanten heel goed zijn voor onze huid. Het zijn kleine radicaalvangers, oftewel: ze beschermen ons tegen stofjes die gezonde cellen kunnen beschadigen. Antioxidanten zijn een must in je zonbescherming van buitenaf, maar je kunt jezelf ook beschermen van binnenuit, door regelmatig groenten en fruit te eten die veel antioxidanten bevatten.

Groenten met antioxidanten

Rauwe gember, broccoli, rode sla, asperge, avocado, rauwe rode bieten, rauwe rode uien, groene sla, rauwe broccoli, rauwe uien, oranje pepers, rauwe aubergine, rode pepers, rauwe bloemkool, rauwe wortels, gekookte bloemkool, groene pepers, verse tomaat, rauwe bleekselderij, ijsbergsla, rauwe babywortels, ananas, gekookte wortels, gekookte aubergine, komkommer.

Fruit met anti-oxidanten

Vlierbessen, (gedroogde) appels, blauwe bessen, gedroogde pruimen, zwarte bessen, frambozen, rauwe cranberries, kersen, kruisbessen, peren, mandarijnen, navelsinaasappels, grapefruit, citroensap, kiwi, abrikozen, mango, banaan.

Sun Undici Skincare

Supplementen beschermen

Als het gaat om bescherming van binnenuit dan is astaxanthine en van mijn favoriete ingrediënten. Astaxanthine is een veel krachtiger antioxidant en vrije radicalenvanger dan andere antioxidanten zoals vitamine E en verwante carotenoïden (bètacaroteen, luteïne). Het is eigenlijk nog meer dan een antioxidant: zo heeft astaxanthine ook een ontstekingsremmende en afweerversterkende werking. Studies hebben aangetoond dat astaxanthine tot 500 maal effectiever is dan vitamine E en 40 keer effectiever dan bètacaroteen in het wegvangen van vrije radicalen. Kortom: een echte beschermingsbom van binnenuit. Dit superstofje vind je bijvoorbeeld in onze Cellics Elixer Limitless.

Mijn favoriete zonneproducten

De producten die ik kies moeten aan aardig wat voorwaarden voldoen: ze moeten veilig en prettig zijn in gebruik, breedspectrum beschermen (tegen UV A + B), antioxidanten en voedende ingrediënten bevatten, een plantaardige, eerlijke en ecologische oorsprong hebben en vrij zijn van paba, parabenen, petroleum of ftalaten. Hier komen ze:

My sunny favorites

Voor gezicht, decolleté en handen:

Waarom Coola?

Het merk Coola komt uit Californië en omarmt de Californische levensstijl: veel buiten, veel zon en focus op gezondheid. De Coola Suncare-producten bevatten de gepatenteerde Plant Protection: een selectie van plantaardige ingrediënten (waaronder algen en rode frambozenzaadolie) die rijk zijn aan antioxidanten. Ze zorgen ervoor dat de formules extra efficiënt zijn en minder traditionele en soms irriterende zonnebrandmiddelen gebruikt hoeven te worden. Sowieso zit er niks in wat je niet op je huid wilt smeren: alle Coola-producten zijn vrij van parabenen, GMO’s en oxybenzone.

Need some sunny advice?

Wil jij goed beschermd de zomer ingaan en heb je advies nodig? Je bent van harte welkom bij Undici Skin Care Instituut. Geen tijd om langs te komen?
Maak dan een gratis online skin advice afspraak en we helpen je graag op weg

The – wow – is in the results!