Feed your skin

Je huid is je grootste orgaan, dat afvalstoffen uitscheidt, schadelijke stoffen afweert en voedingstoffen opneemt. Als we het hebben over werken aan een gezonde huid, dan is gezonde voeding natuurlijk een belangrijk onderdeel. Ik kan echt uren losgaan over wat voeding kan doen voor je huid en je algemene gezondheid. Maar laat ik het vandaag eens hebben over een paar producten die nét dat beetje extra doen. Die dat oh zo belangrijke velletje echt iets extra´s geven.

Deze voedingsproducten laten je huid stralen

Lees je mee met mijn top 6 van producten die je simpel en vooral lekker kunt toevoegen? (het liefst geef ik je mijn top 100 maar zoveel leestijd heb je waarschijnlijk niet). Als cadeautje heb ik er linkjes naar de lekkerste skin boost-recepten bijgezet. Dan kun je meteen zelf aan de slag. You´re welcome.

WATER

WATER

Om maar meteen met de saaiste nummer één ter wereld aan te komen, boring as hell, ik weet het, maar: zorg dat je genoeg water drinkt. Is dit onderdeel van jouw dagelijkse routine? Kun jij eerlijk zeggen: yes, ik drink echt 1,5 tot 2 liter water per dag? Nee, dat dacht ik dus al. Daarom hier nog eens een kick in the ass, omdat water echt vitaal is voor je huid.

Check je waterpeil

Ons lichaam bestaat voor 60 tot 65% uit water. Al dat water is essentieel voor de opname van voedingstoffen in je darmen. En, believe me, die darmen wil je echt goed hebben (hier ga ik nog dieper op in een volgende blog). Water regelt ook onze lichaamstemperatuur en het transport van voedings- en afvalstoffen in ons lichaam. Een lichaam dat vocht tekortkomt, gaat vocht onttrekken aan processen met een lagere prioriteit. Juist ja: hallo, verschrompeld huidje.

Pimp it

Water drinken dat dus, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Gelukkig kun je dat saaie water op een heleboel manieren lekker maken. Bjvoorbeeld: gooi er een stuk van je favoriete fruit (citroen, komkommer, munt) in en je hebt een heerlijk smaakje. Of maak lekkere (ijs)thee: kies hiervoor een kruidenthee zonder theïne of – mijn persoonlijke voorkeur – een stukje verse gember, sinaasappel en citroen erin… Heb je meteen wat goede stofjes toegevoegd voor dat heerlijke lijf van je.

AVOCADO

AVOCADO

If life gives you avocados make guacamole

Met stip op twee mijn favoriete vruchtgroente. Buiten het feit dat deze groene kanjer enorm veel goede stofjes bevat, kun je er ook nog eens onwijs veel kanten mee op in de keuken. Waarom avocado’s zo goed voor je zijn?  Ze bevatten meer eiwitten dan andere fruitsoorten en zijn ook nog eens rijk aan gezonde vetten, vezels, mineralen en de belangrijke vitamines A, B5, B6, C, E en K.

Hello, anti-ager

Vitamine A ondersteunt het zuiveringsproces van de huid en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Hello, anti-ager. Vitamine E beschermt je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en stimuleert net als broertje A de aanmaak van nieuwe huidcellen. Beide vitamines worden ook nog eens beter opgenomen, omdat je ze in combinatie met het natuurlijke gezonde vet van de avocado eet. Alle werkstoffen samen zorgen voor een krachtige ontstekingsremmende werking. En dan bevat een vrucht ook nog eens gemiddeld 10 gram vezels. Ik kan je vertellen: dat doet je darmen goed.

All time favorite

Mijn favoriete avocadorecept is toch wel zelfgemaakte guacamole. Heerlijk op een rijstwafel, bij een omelet of als dipsaus.

VETTE VIS

VETTE VIS

Hoort zéker ook in deze top 6. De Omega 3-vetzuren in (vette) vis werken niet alleen ontstekingsremmend, maar zorgen ook voor vochtbehoud, soepele opname van voedingsstoffen en optimale afvoer van afvalstoffen. Ook vind je in vis elastine, een eiwit dat je huid soepel en elastisch houdt. Vis bevat ook nog het powermineraal zink, dat de aanmaak van nieuwe huidcellen bevordert en een cruciale rol speelt bij het onderhouden van onze collageenvoorraad. Kortom: vette vis is altijd een goed idee.

Kies een goed visje

Zorg ervoor dat het visje dat je eet wel überhaupt in een zee heeft gezwommen en een keurmerk bezit. Alles wat in een te klein bakje heeft geleefd, samen met duizenden andere kweekvisjes, komt je gezondheid niet ten goede. Kies voor voedsel van hoge kwaliteit, always.

Mijn favo recept: zalm uit de oven.

RODE BIETEN

RODE BIETEN

Jaja, ik weet het. Bij veel mensen gaan de nekharen rechtop staan en komt een kokhalsreflex omhoog, maar geloof me: deze paarsrode rakker wil je gewoon écht regelmatig eten. Natuurlijk geen rode bieten uit een potje, maar verse bietjes, als heerlijk bijgerecht. Speciaal voor jou heb ik twee topgerechten, waarvan je – wedden? – niet over je nek gaat.

Join team beet

Wat er zo bijzonder is aan bieten? Nou, ze zijn rijk aan vitamines A, B1, B2, B6 en C. Daarnaast zijn het echte foliumzuurbommen. Foliumzuur bevordert onder meer de aanmaak van rode bloedcellen, die je lichaamscellen van zuurstof voorzien en ervoor zorgen dat wondjes snel genezen.

Nog niet helemaal overtuigd? Probeer deze bietencarpaccio met geitenkaas en balsamico of deze rode bietensalade met appel. Geloof me, you will love them.

POMPOEN

POMPOEN

I’m no Cinderella, but I know that pumpkins are magical

Oh pumpkins, waar moet ik beginnen. Ze zijn rijk aan vezels en arm aan vet. Ze bevatten bètacaroteen (voor je weerstand), magnesium (essentieel voor je botten en spieren) en kalium (regelt je bloeddruk en vochtbalans). En dan zitten ze ook nog boordevol ijzer, wat zorgt voor de vorming van hemoglobine in rode bloedcellen, de zuurstoftransporteurs in ons lichaam.

Alleskunner

Pompoenen bevatten ook zink, dat zorgt voor de opbouw van eiwitten en groei en vernieuwing van weefsel. En ze zitten bomvol vitamine A (celvernieuwer) en vitamine C, een van de belangrijkste antioxidanten. Omdat ze ook nog eens bijzonder vezelrijk zijn, stimuleren pompoenen de darmwerking. De mineralen die ze bezitten dragen positief bij aan de spijsvertering.

Pompoen vind ik de soeptopper bij uitstek. Probeer bijvoorbeeld dit heerlijke soepje maar eens.

RODE EN BLAUWE BOSVRUCHTEN

RODE EN BLAUWE BOSVRUCHTEN

Rode en blauwe bosvruchten zoals blauwe druiven, frambozen, bramen en bessen hebben een leverondersteunende werking. Bovendien zijn het krachtige antioxidanten. Deze berries versterken de werking van vitamine C, beschermen je huid tegen de zon en hebben een krachtige collageenherstellende werking. Kortom: superberries zijn super voor je huid.

Nog meer anti-aging? Dit zijn de nieuwste huidverjongende behandelingen.

Dubbele bescherming

De antioxidantbommetjes beschermen de huid ook van binnenuit: ze gaan huidveroudering tegen doordat ze de afbraak van collageen tegenhouden en tegelijkertijd zorgen voor een goede doorbloeding. Dat betekent: zuurstof en voedingstoffen worden op de juiste plek afgeleverd en afvalstoffen efficiënt afgevoerd.

Uiteraard zijn deze heerlijke vruchten verrukkelijk om zo te eten, maar helemaal hemels is deze gezonde blueberry cheesecake.

Do your skin a favor

Treat your body like it belongs to someone you love…

Als je deze voedingtips integreert in je lifestyle, dan doe je niet alleen je huid maar ook je lijf een big favor.  Dus, hup, maak snel een boodschappenlijstje maken en gaan met die banaan.

Benieuwd naar onze andere favoriete gezonde recepten? Volg ons dan op insta en check de recepten onder het kopje recipes. Enjoy!

With tuff love,

Petra

The – wow – is in the results!