Ja, maar alléén als je weet hoe je het moet gebruiken!

In de wereld van anti-aging word je gebombardeerd met de term ´collageen´. Collageen is hot. Zodra het gaat over huidverjonging komt dit super-ingrediënt ter sprake. Waarom is dit stofje nu zo belangrijk voor je huid?

Collageen is in ontzettend veel vormen op de markt: collageencrème, -drankjes, -supplementen. Maar hoe weet je of het goed is wat je inneemt en of het ook echt werkt? We nemen je even mee in de wereld van collageen.

Collageen houdt
ons bijeen

Laten we beginnen bij de basis: Wat is collageen? Simpel gezegd: collageen houdt je lichaam bij elkaar. Het zorgt voor structuur, elasticiteit en dat cellen netjes op hun plek blijven zitten. Zonder dit stofje zou ons lichaam als een pudding in elkaar zakken. Best een belangrijk stofje dus. Het eiwit collageen is onderdeel van ons onderhuidse bindweefsel. Een onmisbare bouwsteen die zorgt voor stevigheid in het hele lichaam: in je botten, pezen en banden maar ook in je haren, nagels en huid.

Afbraak

Rond je dertigste begint de collageenproductie af te nemen met ongeveer 1% per jaar. Dat betekent: je huid wordt slapper en dunner. Ook externe factoren als zon, roken, milieu, stress en bepaalde voeding zorgen voor versnelde afbraak van collageenvezels in de huid. In de afbeelding hieronder zie je dat rond je 35ste ( afhankelijk van je leefgewoontes gaat dit proces sneller of langzamer) langzaam een proces van ´aftakeling´ begint.

JE HUID ALS MATRAS

Ik vergelijk de huid altijd met een matras. Op je 35ste heb je een matras van Vispring ( de Ferrari onder de matrassen): heerlijk dik met uitzonderijke zachtheid en voorzien van alle luxe. Op je 45ste verandert je Vispring in een Aupingmatras (standje Audi): nog altijd van enorm goede kwaliteit, heerlijk zacht, maar al iets minder veerkrachtig. Van een Auping gaan we vanaf circa 55-jarige leeftijd over op een dun kampeermatrasje, te vergelijken met een Suzuki Alto uit de jaren tachtig. Je hebt het gevoel dat je op de grond ligt, totaal niet comfortabel, zonder enige veerkracht.

Waarom gaat die collageenafbraak opeens zo snel?

Door de overgang stopt je collageen type I-aanmaak (op dit type collageen komen we zo nog even terug). Hierdoor is er alleen nog maar afbraak en geen opbouw meer.

huid matras

Kunnen we dit proces beïnvloeden en die stevigheid zo lang mogelijk in ons onderhuidse bindweefsel houden? Zodat die matras zo lang mogelijk stevig en veerkrachtig blijft?

Keep the glow!

Het liefst zou ik nu zeggen: smeer die crème en dan komt het goed. Helaas zit de werkelijkheid complexer in elkaar. Begrijp mij niet verkeerd, hoogwaardige collageenproducten in de vorm van serums en crèmes zijn een absolute must use als het gaat om anti-aging. Goede producten zorgen ervoor dat de vochtbinding in de bovenste huidlagen enorm toeneemt, waardoor rimpeltjes zichtbaar verminderen en je huid vitaliteit herkrijgt. Dit zorgt voor die jeugdige glow die we allemaal zo lang mogelijk willen behouden.

Noodzakelijke barrière

Echter…hoe geweldig je collageencrème of -serum ook is, deze zal nooit je onderhuidse bindweefsel bereiken. Waarom niet? Heel simpel: als huidverzorgingsproducten zouden kunnen doordringen tot je diepste huidlaag, dan zouden ook bacteriën, virussen en andere invloeden van buitenaf dit kunnen. Kortom: dan zou er geen huidbarrière meer zijn. Dat overleven wij mensen niet.

Wanneer werkt collageen dan wel?

Als het werkt van binnenuit. Collageensupplementen vind je tegenwoordig volop en dat is niet voor niets. Het is één van de beste middelen die wij als huidexperts kennen voor vermindering van rimpels en versteviging van binnenuit. Maar… let op: er zijn heel wat verschillende soorten collageen verkrijgbaar, die je in verschillende hoeveelheden moet gebruiken. En hoeveel collageen mag je überhaupt binnenkrijgen per dag? Kortom: Waar moet je beginnen? Dat uitzoekwerk hebben wij voor je gedaan.

Welk soort collageen kies ik?

De eerste keuze in collageenland is meteen de belangrijkste. Je lichaam moet collageen ´herkennen´ om het te kunnen omzetten in lichaamseigen collageen dat opgenomen kan worden. Plantaardig collageen komt nooit in de buurt – hoe fijn dat ook zou zijn – bij menselijk collageen. Je lichaam herkent de samenstelling van de plantaardige variant niet en is ook niet in staat dit op te nemen als menselijk collageen. Plantaardig collageen mag je dus wegstrepen als je resultaat wilt boeken op het gebied van huidverbetering.

Voor een mooie huid: liever vis dan vlees…

Viscollageen is rijk aan type I collageen, terwijl rundercollageen zowel I als II bevat. Daarom zou je kunnen stellen dat voor beauty viscollageen de voorkeur krijgt en voor botten en gewrichten rundercollageen. Oftewel: als we de huid willen verbeteren hebben we vooral veel aan type I, de marine collageen afkomstig van vis. Interessant is dat ons lichaam dit type I collageen kan omzetten naar type III. Hierdoor werken we dus óók aan de stevigheid van de huid. Best briljant hè, dat lichaam van ons?

Méér dan alleen collageen!

Er is nóg iets om op te letten bij je keuze voor een collageensoort. Ons spijsverteringskanaal absorbeert makkelijker collageen dat bestaat uit gehydroliseerde peptiden. Supplementen die dit bevatten hebben een hogere effectiviteit. Maarr… – hier komt weer een monkey uit de sleeve – voor de beste werking op je huid, is alléén collageen niet genoeg. Zo is onder meer vitamine C nodig voor de aanleg van collageen. Daarnaast moeten de hoeveelheden vitaminen en mineralen in je lichaam op peil zijn om herstelprocessen in je huid in gang te zetten.

Advies: meervoudige aanpak

Dus ja, collageen vermindert rimpels, maar de nieuwe collageenopbouw behouden is minstens zo belangrijk. En daarvoor is méér nodig dan alleen collageen. Anders breek je wat je opbouwt ook weer meteen af. En dat zou zonde zijn, toch?

Slim opbouwen

Om collageen effectief op te bouwen, raad ik je daarom een combinatie van producten aan. De meest zuivere viscollageenhydrolysaten, de beste antioxidanten ter bescherming, vitamine C én een cocktail van vitaminen en mineralen in poedervorm die niet alleen de huid, maar ook het lijf ondersteunen. Zo creëer je maximaal effect van collageen in de huid en heb je meteen een complete multivitamine.

Liever poeder dan pillen

Eén supplement vervangt dan al je potjes. Waarom in poedervorm? Pillen/capsules zijn vaak gemaakt van houtpulp. Dit is een onnodige belasting voor je darmen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek adviseren artsen voor de vermindering van rimpels een inname van 2,5 tot 5 gram collageen per dag. Staat de afkomst van het collageen en de hoeveelheid niet op de verpakking van een supplement, dan kun je het product al afschrijven.

Laat je huid scannen!

Nu denk je misschien – leuk verhaal, maar hoe weet ik nu of dit écht werkt? Ten eerste ga je zelf ervaren dat je huid erop vooruit gaat, als heeft dit wel een paar weken tijd nodig. We werken immers van binnen naar buiten. Daarnaast werken we bij Undici met een huidscan: onze medische echo-apparatuur kijkt in de huid. Een scan geeft een uitgebreid en objectief beeld van jouw huid én van de diepere lagen die je met het blote oog niet ziet.

Wat zien we dan?

  • Hoe is het met jouw huidbarrière gesteld? Hoe beter de barrière, hoe minder impact invloeden van buitenaf op jouw huid hebben. (denk aan luchtvervuiling, uv-straling, blauw licht, vrije radicalen etcetera)

  • Liggen de verschillende huidlagen nog goed tegen elkaar aan of is er ruimte tussen de huidlagen? We noemen dit ook wel age line: de afbraak van collageen en elastine.

  • Is er nog aanmaak van collageen in de lederhuid? (hier ontstaan je rimpels)

  • Is er nog aanmaak van collageen in het onderhuids bindweefsel? (hier ontstaan de verslappingen)

Waardevolle info

Met de informatie uit de huidscan bepalen we heel precies de conditie van je huid. Op basis hiervan geven we gericht huidadvies, maar ook advies over dosering en welke supplementen voor jou het beste werken. Regelmatige scans brengen je diepere huidlagen nauwkeurig in kaart. Je krijgt dan toegesneden advies en een behandeling die exact is afgestemd op maximaal resultaat.

Bekijk het filmpje:

Meer weten over collageen?

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem gerust contact met ons op of kom  langs voor een gratis, vrijblijvende huidscan. We helpen je graag met het kiezen van een collageensupplement dat ideaal bij jou past.

Skin is a beautiful thing, wear it well!

Skin is a beautiful thing, wear it well!

The – wow – is in the results!